Restauratie van schilderijen
Aan het restaureren van een schilderij gaat doorgaans een uitvoerig onderzoek vooraf, omdat je aan de weet moet komen hoe de toestand van het schilderij precies is en welke behandeling de voorkeur verdient. Je stelt een uitvoerig restauratieplan op en in overleg met de opdrachtgever bepaal je welke restauraties zullen worden uitgevoerd en hoe je moet handelen bij problemen die zich eventueel voordoen. De verschillende fases van je restauratiewerkzaamheden leg je vast op foto’s.
Gaten in het doek vul je op met stukjes linnen die je eerst op maat hebt gesneden. Je zet de stukjes linnen vast met een oplossing van hars en was en daarna behandel je ze met een warme strijkbout. Op dezelfde manier breng je een nieuw doek aan. De verbinding tussen gebroken vezels van het doek kun je herstellen met een warme naald en kunsthars. Aanslag en vernis op het doek haal je weg met een wattenstaafje met oplosmiddel.
Soms is een schilderij al eerder gerestaureerd of is er zelfs een heel nieuwe schildering over het oorspronkelijke werk aangebracht. Met een scherp mesje verwijder je de verf van eerdere restauraties. Scheuren en putjes vul je met een mengsel van bijenwas, krijt en pigment, en je schildert de te restaureren plaatsen bij met verf van de juiste kleur en samenstelling.
Schilderij-restauraties
Het restaureren van vervuilde en/of beschadigde schilderijen wordt al te vaak op de lange baan geschoven. Wat natuurlijk niet bevordelijk is voor behoud en conservering van het kunstwerk.
De meest voorkomende restauratie is het verwijderen van oppervlaktevuil en van vergeelde vernis, die de oorspronkelijke kleuren verdoezelen. Vocht door condensvorming, door wisselende temperaturen, is de grootste vijand van een olieverf, veelal op doek geschilderd.
Het is zaak er op tijd bij te zijn, dan zijn de restauratiekosten beperkt te houden! Na een ‘onbepaalde’ periode zal de verf- en onderlaag craqueleren. Goed te zien als het doek tegen het licht wordt gehouden.
Dan is het hoogtijd dat er professioneel wordt ingegrepen.
Laat u adviseren, dat in ieder geval, kost u niets!
Onze firma geeft opdracht tot restauraties aan vakmensen op dat gebied.
De restaurateurs adviseren u of het kunstwerk wel of niet toe is aan een opknapbeurt.
Het is geen overbodige luxe…..!!!
Voorbeelden van schilderij restauraties
Papier-restauraties
Gravures, antieke landkaarten, aquarellen e.d. zijn vaak ingelijst met gebruik van zuurhoudende passepartouts en achterkarton. Dat heeft een funeste uitwerking. Het papier zal verbruinen en afbraak van de cellulose (binding) tot gevolg hebben.
Dit zijn aspecten, die u in uw collectie tegen kan komen.
Lijsten repareren
Restauratiewerk vindt hij het mooiste wat er is, volledig in de huid kruipen van een handwerksman van eeuwen geleden en zo te werk gaan dat de restauratie niet zichtbaar is. Het gaat er bij de lijstenmakerij dus niet om mooie oude lijsten nieuw te maken, zeker niet. Vaak worden originele lijsten die bijvoorbeeld zijn voorzien van bladgoud, met het verstrijken van de tijd alleen maar mooier. Dan gaat het er dus om datgene te repareren wat echt beschadigd is.
Door het gebruik van paet, een mengsel van beenderlijm, krijt en papier, word een mal gemaakt van het nog bestaande ornament, vaak het spiegelbeeld, en als dit is opgedroogd wordt er weer een positief ornament gemaakt wat in het ontbrekende stuk geplaatst wordt. Daarna wordt het ingevulde stuk op kleur gemaakt al dan niet met bladgoud verguld.
Ook deze lijst, waarbij de onderkant door een brand bijna helemaal weg was, is bij ons gerepareerd.
De lichte delen op deze foto zijn opnieuw uit linden hout gesneden.